2022. május 1., vasárnap

jódolog


Kívánom, hogy mindenben olyan jó dolgod legyen, és olyan egészséges légy, amilyen jó dolga van lelkednek.
(3Jn 2)


Igen jó levelet írni olyan valakinek, akinek a lelke rendben van, sőt a lelkének „jó dolga van”. Most ez a levél annak a Gájusznak szól, akiről John Bunyan is írt a „Zarándok útjá”-ban. Ki volt ez a jó lelkű testvér, aki felé teljes szeretetet érzett a „szeretet apostola”? Pál apostol a harmadik misszióútjára vitte magával Gájuszt és Arisztarkhoszt, akikkel Efézusban szembetalálkozott az Artemisz (Diána) kultuszt ünneplő emberekkel (ApCsel 19,1-40). Macedón, Derbéből származó munkatársa volt Pálnak. Társaival együtt nem engedték be az apostolt a békétlen hangulatú gyűlésbe (19,30), bizonyára féltve őt az atrocitástól. Jó egy ilyen barát!

Gájusz nem volt kényelmes helyzetben otthonában, mivel volt egy, a gyülekezetben békétlenséget szító személy: Diotrefész, aki vezető szerephez jutott. Ő nem fogadta a János apostol által küldött testvéreket, sőt rágalmazta, akadályozta őket. János megígérte, hogy látogatásakor emlékeztetni fogja viselt dolgaira… – így segített. 

Viszont Demetrioszt, a hűséges – tanúk szerint is az igazság emberét – teljes szívvel támogatja szolgálatában. Milyen jó, amikor bizalommal lehetünk egy munkatárs felé! Ehhez kellett Gájusz tiszta lelke és Demetriosz egyértelműen hívő, Krisztusba gyökerező élete.

Milyen „jó dolga van a lelkünknek”? Ha nekünk címezne valaki egy ilyen levelet, nem írnánk vissza, hogy – sajnos – pszishoszomatikus tünetekkel kezelnek (ez korunk egyik, igen elterjedt betegsége)? Lelki terheinket nem tudjuk feldolgozni, ez kihat testünk egészségére is… Erre ajánl a Biblia egy gyógymódot: „szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Az ilyenek ellen nincs törvény.” De a léleknek is gyógyír mind a kilenc tulajdonság (Gal 5, 22-23). Ezt Jézus Krisztussal lehet megvalósítani (5,24). (Érdemes ezeket a tulajdonságokat egyenként ízlelgetni, majd alkalmazásukat megvalósítani.) Ezért érdemes a feltámadott Jézussal járni, mert segítségül hívható elakadásunk esetén. Ebből nem betegség lesz, hanem „jó dolga lesz lelkünknek”, amelyre ugyancsak szükségünk van nekünk személyes kapcsolatainkban, és minden ember nyerhet vele általunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése