2019. március 10., vasárnap

Menekült vagy turista


Szeretett testvérem, hűségesen jársz el mindabban, amit a testvérekért teszel, még az idegenekért is, …  3János 5

„Turist go home, refugee welcome.„ Turisták haza, menekülteket szívesen látunk.  Ez a felirat már nem is olyan meglepő egyes európai országokban. Ezek szerint a menekült válság mellett, turista válság is van? Mindenesetre jellemző az emberekre, hogy tartanak a külföldiektől, az idegenektől. Inkább csak szűk körben, a bizalmi embereikkel barátkoznak, csak bennük bíznak.
A Biblia sok esetben felhívja a figyelmünket, hogy törődnünk kell az idegenekkel, az elesettekkel, a szegényekkel, az árvákkal, az elveszettekkel. Akinek minden megadatott, van háza, családja, vagyona, hazája annak az élete gömbölyű, nem szenved hiányt. Mit kérhet még Istentől? De mind ezek nem érdemek, jutalmak. Aki a javakat adja, ő bármikor el is veheti azokat. Az ő szemében mindenki egyenlő és ezt várja el tőlünk is, hogy úgy tekintsünk az idegenre mintha közülünk való lenne. Igaz ez mind az ószövetségi időkre, mind az újszövetségire.
János evangélista is megdicséri Gájuszt, aki ugyanúgy bánt az idegenekkel, mint bármely más a gyülekezeti taggal. Cselekedeteink beszélnek hitünkről, ha megéljük hitünket, akkor az életünk ezt igazolja. Nincs mellé beszélés. „Aki jót cselekszik, az Istenből van.”  3János 11

1 megjegyzés: