2019. április 14., vasárnap

minden

(Krisztus) által teremtetett minden a mennyen és a földön, a láthatók és a láthatatlanok, akár trónusok, akár uralmak, akár fejedelemségek, akár hatalmasságok: minden általa és reá nézve teremtetett. Kol 1,16

Szóval akkor Isten tényleg mindenről tud, a sok embertelenségről és mégis hagyja, hogy megtörténjen. Azok a dolog is, amik miatt olyan sokan támadják, hogy hagyja, hogy megtörténjen: a háborúk, a katasztrófák, a szörnyű gyilkosságok vagy, hogy gyerekeket kínoznak, használnak ki, tényleg az ő tudtával és beleegyezésével történnek. Akkor hogy is van ez?
Éppen ez az, mert ez a nagyon fajsúlyos és gyakori kérdés, a hitünk próbatétele. Történnek szörnyű dolgok a világban, de Isten mindezt a saját céljaira használja, hogy jobbá tegye a világot és az emberek hitét megerősítse.
Lehetne egy tökéletes világunk, ahol minden szép és jó, a gonosznak nyoma sincs és nem is kell megküzdeni a jóért és szépért, mert nem is létezik más. A bicikliversenyt elektromos meghajtású kerékpárokon lehetne végig csinálni hátszéllel és hegyről lefele menet, a tudás simán betölthető lenne az agyunkba, mint egy program, konfliktusok egy gombnyomásra megoldódnának. Jól hangzik, de mennyire lehetne örülni egy-egy ilyen eredménynek, milyen boldogságot adna ez nekünk. Valóban számtalan kegyetlenség és igazságtalanság történik a világban, de ha megértjük, hogy valami jó céllal történik mindez, hogy a javunkra van, lehet mindez, akkor ez az hitünk megerősödését jelenti. Isten tervének megértését, Isten jóságának és szeretetének elfogadását.
Persze nem egyszerű, amikor éppen velünk történik valami számunkra nagyon nehezen elfogatható, ha elvesztünk valamit vagy valamit, ha kudarc ér bennünket, ha kilátástalanság vesz körül.
De ilyen helyzetekben is él az ígéret, hogy közel a segítség és Ő meghallhatja könyörgésünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése