2022. május 8., vasárnap

átmenet


Bizony, bizony, mondom nektek: aki hallja az én igémet, és hisz abban, aki elküldött engem, annak örök élete van, sőt ítéletre sem megy, hanem átment a halálból az életbe.
Jn 5,24


Itt valahogy keverednek a dolgok. Alapfeltételezés, hogy valaki hallja az igét, ami Jézusé. De nem a hangzó szóban vagy Jézusban kell hinnie, hanem abban, aki Jézust elküldte. Ezzel jutottunk el odáig, ahonnan már van valami következtetés, következmény. Nem is akármilyen, aki itt tart, annak örök élete van, mentesül az ítélettől, merthogy már egy másik létállapotba került: átment a halálból az életbe. 

Vagyis kiinduló alapfeltétel Jézus igéjének hallása, ennél kevesebbel nem működik, ez a minimum. Aztán vagy hisz, vagy nem abban, aki Jézust elküldte – az utóbbi azonban maximum is, ennél többet nem lehet elérni. Az életnél nem nagyon van nagyobb.

A hallás és az ige tehát eszköz, a konkrét tárgyú hit lehetséges következmény, az élet pedig eredmény. Talán cél. Ami a lehetőségünket illeti, csak az eszközre terjednek ki, a hallást tudjuk elősegíteni, vagyis hogy az ige, az adekvát üzenet hangozzon. A hit már kívül esik hatáskörünkön, talán a saját hitünk is. Nem nagyon lehet erőből, elhatározásból hitet adni másnak, de magunknak sem. 

A hit is egy átmenet, más állapot. Mint a halálból az életebe. Egy más minőségbe, de nem tudjuk hogy történik. Kellenek eszközök, de azok magukban nem magyarázzák az átmenetet. A hangzó ige nem magyarázat a hitre, a hit sem az életre. Érezzük, hogy összefüggenek, van kapcsolat, de nem matematikai, nem logikai, nem is oksági. Nem egy képlet, ami mindig működik, de mégis valami tendencia, irány, valószínűség. Talán kegyelem. 

Merthogy élő dolgokról van szó, élő az ige, élő Jézus, az is aki elküldte, és a végeredmény is élet. Az élet elve egy nagy átmenet, az anyag egy más állapota, titkokkal teli valami, hiába találkozunk vele állandóan. Ilyen lehet az örök élet is, valami nagyon más, mégis csodálatos és természetes. De nem a titkokkal és csodákkal van dolgunk, hanem az átmentettel. Menjünk át, változzunk. Ehhez pedig annyit tehetünk, hogy halljuk Jézus igéjét és nyitottak vagyunk a hitre, sőt akár az életre is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése