2021. június 13., vasárnap

Szavak csodálatos élete


Az Ige testté lett és közöttünk lakozott. Jn1,14a 


“Nincsen mondat egyedül. Az irodalom közösségi dolog. Minden mondat kapcsolódik ahhoz az ezer mondathoz, amit már korábban leírtak, akkor is, ha ismerjük vagy nem. De az a jó hogyha ismerjük.” Esterházy Péter egyik interjújából.

A nyelvnek, a szavaknak hatalmas az erejük. Jakab újszövetségi levelében említi, hogy a nyelv hasonlatos a kormány rúdhoz: kicsiny tárgy, de egy nagy hajót képes irányítani. “A nyelv is tűz, a gonoszság világa.” (Jak 3,6) Beszédünkkel befolyásolhatjuk vagy manipulálhatjuk a többieket. Egy rosszindulatú pletykával tönkre tehetjük mások életét. De ugyanígy pozitív hatást is elérhetünk embertársaink érdekében.

Esterházy Péter leírta egy A 4-es lapra Ottlik Géza Iskola a határon című regényét. Egy gimnáziumban egy irodalomtanár kísérletképpen kiadta feladatnak a diákjainak, hogy ők is válasszanak ki egy regényt és írják le Esterházyhoz hasonlóan. Majd miután elvégezték a feladatot megbeszélték a tapasztalataikat. Mindenki arról számolt be, hogy teljesen más érzés leírni egy könyvet mint “csak” elolvasni. Kötődést éreztek diáktársaikkal, a könyv szerzőjével, Esterházyval, Ottlikkal és a tanárral is. 

Az élő beszédnek még rendkívülibb a hatása. A középkorból ismertek olyan történetek, hogy amikor egy faluban megjelent egy prédikátor és beszélt a tömeghez, akkor azok szinte extázisba estek, illetve sírni kezdtek a meghatottságtól. Csak az emberi szavak hatására.

Esti Kornél egyik története pedig arról szól, hogy egy életre szóló élményt ad egy bolgár kalauznak Kornél egy beszélgetésük nyomán, ami bolgárul folyt, pedig Esti csak pár szót tudott bolgárul és nem tudta igazából miről is beszélgetnek. Ebben a beszélgetésben az is kiderül, hogy mennyiféle módon lehet használni az igen-t, megfelelő hangsúlyt használva. Például jelenthet nemet is.

Mindezek az emberi kommunikáció példái. Az ember által használt szavak hatnak így. 

Isten központi fontosságot adott az igének, a szónak. Különösen az isteni szónak. Ezzel teremtette meg a világot és az üdvösség is a szavak „hallása által” nyerhető el. 

Használjuk tehát jól szavainkat, mások javulására és halljuk meg, amit Ő mond nekünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése