2021. június 20., vasárnap

hatalom

Jézus mondja: Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk. De közöttetek ne így legyen, hanem aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen a szolgátok... Mt 20,25–26


Sokféle hatalom létezik, hisz minden hatalomnak tekinthető, amivel érvényesítjük érdekeinket. És minden eszköz hatalmi eszköz, amivel elérjük, hogy úgy legyen, ahogy mi akarjuk. 

Talán a legegyszerűbb és univerzális hatalmi eszköz az erő. Praktikusan ez fizikai, de lehet anyagi, szellemi, érzelmi sőt erkölcsi is – minden, amiben az egyik fél erősebb a másiknál. Viszont könnyen belátható, hogy az emberek között változatos erőviszonyok vannak és a legritkább, hogy valamilyen téren egyforma erősek legyenek. Mi a helyzet, ha egy gazdagabb találkozik egy nála okosabbal, ki nyer? Itt már nagyon számítanak az apróságok, hogy a gazdagabb egyébként milyen formában és mértékben az, mennyivel marad le okosságban, milyen egyéb erőforrásai vannak – pl. megfizetett vagy csak simán lojális még okosabb tanácsadók. Az okosabbnál is számít, hogy egyéb paraméterei milyenek, mint az anyagi helyzet, kapcsolati háló, fizikai erő, magabiztos fellépés, manipulatív képességek stb. A nagyon nagy számú összetevőből jön ki, hogy aktuálisan ki a hatalmasabb. 

Ráadásul nincs mindig jelentősége a hatalmasságnak, egy csomó helyzet nem a hatalomról szól. Általában a különbségek nem vezetnek rivalizációhoz, nomeg el is lehet ismerni a másikat és máris nincs konfliktus. A természetben gyönyörűen látjuk, hogy mindenféle fajok elélnek egymás mellett, nem akarják kiszorítani egymást és megelégedéssel osztják meg egymással az életteret és életidőt (van olyan, hogy élettéridő?). Egy-egy hirtelen eseménynél vagy katasztrófánál kiderül, ki a szívósabb, gyorsabb, ellenállóbb, szaporább – de aztán hamar visszaáll a változatosság, a győztes mellett elférnek a többiek is. 

A hatalom egyik lényeges tulajdonsága tehát, hogy lehetőség. Az embert jellemzi, hogy hogyan viszonyul lehetőségeihez, mindig kihasználja vagy olykor nem él velük. Illetve kinek a javát tekinti – hiszen a lehetőség nem mindig önző. A hatalommal is lehet a másik javára élni, az érdekérvényesítésnél a másik érdekét is figyelembe lehet venni. 

Közhely szintű, hogy a hatalom korrumpál. A rossz példák ellenére sem az a cél, hogy ne legyen hatalmunk. A fejedelmek, a vezetők zsarnokok és hatalmaskodnak, ez a rossz felhasználása a nagyságnak. A nagyság, a lehetőség, a hatalom továbbra is cél, nem lehet törekvésünk a tehetetlenség. Legyünk alkalmasak, kompetensek, képesek. Legyünk naggyá, de úgy, hogy azzal szolgáljunk. 

Jézus szájából ez hiteles, hiszen elég jelentős hatalommal rendelkezett. Köveket változtathat kenyérré, szerezhet tizenkét sereg angyalt (vélhetőleg a vitézebb fajtából), de nem mindig él hatalmával. És nem él vissza vele, nem lesz zsarnok. Szolgál, nem a maga javát keresi. 

Az az igazi hatalom, mikor én tartom kézben a hatalmam és nem nem a hatalom tart a kezében engem. Nem függök a hatalmamtól, nem vagyok kiszolgáltatva neki, nem kell mindenáron használnom. Legyünk hát nagyok, nagyobbak a hatalmunknál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése