2021. január 10., vasárnap

Örömforrás

Amikor [a bölcsek] ezt látták, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Mt 2, 10-11.

Vincent Willem Van Gogh közel három ezer képet festett életében. Azt mondta, hogy egy ajándékot kapott Istentől: a festést. Kortársai nem igen ismerték el, csúnyának tartották a képeit. Valaki meg is kérdezte tőle, hogy Isten akarata lenne, hogy ilyen nem túl tetszetős képeket fessen? Van Gogh azt felelte, hogy lehet nem jó korba helyezte őt az Úristen, hogy majd csak később fogják értékelni képeit. Sok szenvedésen ment át életében, ön- és közveszélyesnek tartották. Nem kapott elismerést életében és fiatalon eltávozott. Ma egy-egy képe milliárdokat ér és közel két millióan látogatják a róla elnevezett múzeumot, ha éppen nincs pandémia. Van Gogh azt is mondta, hogy ő sok örömet talál a szomorúságban és az angyalok közel vannak ahhoz, aki szomorú.
A karácsonyi történet a boldogságról szól. Nem tudjuk a szomorúsággal, a szenvedéssel összekötni, pedig nem volt minden pillanata felhőtlenül örömteli József és Mária számára. Kétség, zavarodottság, megvetés, fájdalom, kirekesztés, kegyetlenség. Mindezekben is részük volt ebben az időszakban.
A bölcsek látogatása és kitörő örömük megerősítés volt, hogy valóban Isten útját járják, az Ő akarata szerint történt minden és ezzel a hittel tudták átélni ők is az igazi boldogságot. 
A hívő élet nem minden pillanatban zavartalan jókedv, de a hit és a kitartás sosem látott örömök forrása lehet.
Vízkereszt napján


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése