2020. október 11., vasárnap

A lomtalanító Lélek


„A Lélek megnyilvánulása pedig mindenkinek azért adatik, hogy használjon vele.” 1Kor 12,7

Október a lomtalanítás hónapja. Sokan várják ezt a remek lehetőséget, amikor az önkormányzat évente kétszer, tavasszal és ősszel ingyen elszállíttatja az utcára kipakolt, már feleslegessé vált cuccainkat. Pedig szeretjük a dolgainkat félretenni, mondva, hogy jó lesz az még valamire, úgysem kér enni. De hát aztán csak összegyűlik a sok hasznosnak gondolt dolog és már szabadulnánk tőlük, hogy majd újabb ez meg azzal helyettesítsük, amiket majd pár évvel később fogunk kiszortírozni. 

Van olyan is, hogy kincsre akadunk a sok félretett holmi közt. Lehet nem is tudták, hogy az a tárgy mire való, hogy még működőképes, sőt jobb is mint a mai, modern eszközök. Újra divatba jönnek a régi eszközök, a kocka Lada, Zenit fényképezőgép vagy bakelit lemezjátszó. Micsoda öröm, ha ilyenre szert teszünk és újra használni tudjuk.   

A sok évtized alatt életünk beporosodhat, szenvedélyünk racionalitássá szelídül, szerelmünk rutinos kedvességgé lesz, keresztény hitünk kultúrszemléletté egyszerűsödik. Kételkedhetünk, hogy tényleg ezt a boldogságot kerestük, hogy nem akartunk többet elérni, hogy megszokható-e a szomjazás egy teljesebb élet után?

Jézus Életet ígér nekünk. Az örök élet vizét, hogy ne szomjazzunk többé, hogy teljes legyen az életünk. A jézusi életet a Lélek erejétől kapjuk, Ő közvetíti. Nem férhet kétség ahhoz, hogy felismerjük a Lélek megnyilvánulását, amikor Isten Lelke jelen van az életünkben, mert ő a hasznunkra van, nem csak nekünk, hanem rajtunk keresztül a köz javára. 

„Azért adatik, hogy használjon vele.”

Háttérbe lehet szorítani, félre lehet tenni, a saját erőnkre támaszkodhatunk, mert azt gondoljuk mi már mindent tudunk erről is. Ha nem érezzük, látjuk a jeleket az életünkben, akkor ideje előkeresni, hogy hova tettük félre, takartuk le Isten Lelkét és kérhetjük, hogy újra legyen aktív. 

Erőtlenségek, kívánságok, mértéktelenség, önzőség, kapzsiság mind ott van a szívünkben és akadályokká válnak az Istennel való kapcsolatunkban. 

Tartsunk lomtalanítást, dobjunk ki mindent az életünkből, ami haszontalan és hagyjuk életre kelni az Ő Lelkét! Nem csak te fogod észrevenni a különbséget. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése