2020. szeptember 13., vasárnap

gyümölcsöző

Nem jó fa az, amely rossz gyümölcsöt terem, és ugyanúgy nem rossz fa az, amely jó gyümölcsöt terem. Mert minden fát a maga gyümölcséről ismernek meg. Lk 6,43-44


Nagyon nagy dilemma ez. A Bibliában is visszatér a kérdés, hogy tegyünk-e rosszat, ha jó lesz a végeredmény? Rossz indulatból lehet-e jó, és mi van a jó indulatból születő rossz következménnyel? Mennyire a szíveket vizsgálja az Úr? Nem a hit és cselekedetek dilemmája ez, hanem a jóé és rosszé. Az eredmény vagy a szándék határoz meg egy erkölcsileg is értékelendő tettet? Már persze akkor dilemma ez, ha ellentétes a dolog, ami nem az alaphelyzet, hiszen többnyire ha jót teszünk jó vége lesz míg ha rosszat annak meg rossz. Általában ez így van.

Az eszköz cél általi szentesítése merül fel tehát problémaként, a jó gyümölcsért válhatunk-e rossz fává? A rossz minimalizálása akár rossz eszközökkel vagy a jó erősítése ugyanezekkel lehet-e megfelelő hozzáállás? Számos mondás van arra, hogy az út a lényeg, nem a cél – akkor most a növény művelése vagy a gyümölcs termése a feladat? Persze ez általában nem vagy, hanem és kapcsolat, mint fentebb jelezve volt. 

Jézus itt nem a kivételt hangsúlyozza, hanem a szabályt: ami jó, annak az eredménye is jó – ha tehát látunk egy jó eredményt joggal feltételezhetjük az eredetéről is a jót. Van jó és rossz, építés és rombolás, szeretet és gyűlölet stb. Lehetünk rosszak és csinálhatunk rosszat vagy lehetünk jók és csinálhatunk jót. Egyszerű fekete-fehér világkép. És a hétköznapok nagy részében működik is. 

Úgy tűnik előbb találkozunk a gyümölccsel, csak aztán nézzük meg a fát. És a fák hasonlóak, ránézésre nem tudjuk őket külsejük alapján minősíteni. Már sokat utaltunk a látszatra, ismét jelezhetnénk, hogy egy szép fa nem feltétlenül terem remekül, és egy csúnyácska kiváló termést hozhat – de általában a szebb fák hoznak szebb gyümölcsöt. Most a gyümölcs a lényeg. Az alkalmazott kép szerint a fa tele van gyümölccsel, és az kibuggyan belőle, nem tud nem teremni és nem tud nem olyat teremni. A gyümölcs maga a fa. 

Érdekes, hogy nincs felszólítás, buzdítás a gyümölcstermésre. Megállapítás van, ami hangulatában megjeleníthet egy számonkérést is. Így van ez, és te egyébként hogy vagy e téren? Mi a helyzet a gyümölcsökkel? Nyilvánuljanak meg a gyümölcsök, végülis ez nyilvánul meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése