2020. május 10., vasárnap

Úton folyó munkák

“a göröngyös utat egyenessé” Ézs 42,16.

Naponta autózom a majdnem kihalt autópályán. A Covid 19 vírus olyan helyzetet teremtett világszerte, hogy látványosan kevesebben közlekednek az utakon. Kivételes helyzetben érzem magam. Mintha enyém lenne az egész pálya. Irigyen gondolok bele, hogy mi lesz, ha feloldják a korlátozásokat és akkor a többi gépjármű is kiözönlik az utakra, lehet, hogy még több is mint korábban. Ismét dugó dugó hátán. Alig lehet majd haladni, még hosszabb lesz a menetidő. Főleg ha útépítést is végeznek.
Úton folyó munkát. Már hetekkel korábban értesítenek sárga táblákon, hogy útépítés lesz egy bizonyos szakaszon. Amikor elkezdődik, akkor az dugó a dugóban. Kiszámíthatatlan, kikerülhetetlen, bosszantó, frusztráló. Persze tudható, hogy többnyire az autóvezetők javára lesz a változás: jobb minőségű aszfalt, szélesebb út.
A fejlődéshez elengedhetetlen az akadályok leküzdése, a problémamegoldás keresése.
Személyes kapcsolatokban is adódnak nehézségek, akadályok, konfliktusok.  Vannak olyanok, amiket könnyű kikerülni: nem keresem az illető társaságát, nem hívom fel, törlöm a közösségi médiás alkalmazásban az ismerőseim közül. De vannak olyan kapcsolatok, amiket nem olyan egyszerű kiiktatni. A családtagok, munkatársak ilyenek.
Számomra nehéz elviselni, amikor valakivel nem tudok megbeszélni valamit, teljesen különböző a véleményünk, már nem is kezdünk bele a vitába, mert annyiszor lefolytattuk, eredménytelenül. Ilyenkor az a kérdés merül fel bennem, hogy mi az oka annak, hogy ilyen személyek vesznek körül?
Miért nem lehet problémamentes az életem? Miért vannak göröngyös utak, miért nem teremtett az Úr eleve egyenes, sima utakat? Miért kell elviselnem ezeket a személyeket?
Az egyedüli megoldás, amiben aktív lehetek, hogy mit tudok én változtatni, miben tudok fejlődni, mit kell lenyesni, lefaragni rólam? Azzal kell szembesülnöm, hogy én vagyok a javítandó, a göröngyös, amit ki kell egyenesíteni.
Vele ez is sikerülhet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése