2019. október 13., vasárnap

olyan leszek, mint a harmat

Izraelhez olyan leszek, mint a harmat. Hóseás 14.6.

A magyar nyelvben érdekes módon nem mindig pozitív értelemben használjuk a harmatos jelzőt. „Ez a teljesítmény elég harmatos volt” –  mondja a kiégésnek indult edző a verseny után a sportolóknak. Valószínűleg úgy értette a tréner, hogy a csapattagok nem döngölték az agyagba az ellenfelet, nem voltak elég kemények, aktívak, gyorsak, elsöprő erejűek. Mert mi is a harmat? Pár csepp víz egy fűszálon. Kinek tudnának azok ellenállni. A harmat egy semmi. Bárki, bármikor leseperheti azt a növényről. Ha jól belegondolok a szót nem is használjuk csak a gyengeség jeleként. Amikor azt mondom: olyan vagyok (leszek), mint a harmat, akkor akár még arra is gondolhat a környezetem, hogy beteg vagyok, elvesztettem az erőmet, baj van az egészségemmel.
Hóseás próféta könyvében az Úr Isten jelenti ki a próféta által, hogy olyan lesz, mint a harmat Izraelhez. Mert mi is valójában a harmat a növénynek? A déli, forró éghajlaton az életet jelenti. Ahol hetekig, hónapokig nincs kiadós zápor, ott a harmat nedvessége életmentő. Ha valaki sétált már bele a kora reggeli harmatos fűbe, az tudja, hogy nagyon hamar átnedvesedik a lábbeli bármit is viseljen aznap. A sok kis cseppecske egy mezőnyi területen már tengernek tűnik. Bőséges nedvességet biztosít a növénynek, valóban gyengéden. A hűs reggelen képződik és a fokozódó hőség során felszívódik. Tehát nem sokkolja a növényt, mint a délutáni forróságban a hideg vízzel locsolás.
Máshol a Bibliában vannak hasonló képek, amikor Isten magát folyóhoz, záporesőhöz hasonlítja, melyeknek a nagysága, ereje emberfeletti. Itt most csak gyenge harmat.
„Meggyógyítom hűtlenségüket, és szívből szeretni fogom őket, mert haragom elfordult tőlük.”
Isten képes valamit építeni, megjavítani egy csapásra, de valamikor gyengéden dédelget és csak egy hosszabb folyamat során teszi helyre a dolgokat.
Az eredmény ugyanaz, de van amikor türelemre is szükség van, hogy az égi segítséget megtapasztaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése