2019. augusztus 25., vasárnap

gyökeresen - alaposan

Ha a gyökér szent, az ágak is azok. Róm 11,16

A "ha" itt nem feltételes, nem is különösebben kérdés. A gyökér szent. Úgyhogy csak következtetni kell, vagyis annyi a feladat, hogy belássuk: szentek az ágak.
Jézus felhívta a figyelmet, hogy jó fa nem teremhet rossz gyümölcsöt. Pál ugyan itt a zsidóságról értekezik, de az aktuális mondat arról is szól, hogy lehet-e a jóból rossz? A jó alap, a kősziklára épített ház megmarad, a felépítményt leginkább a talapzat határozza meg. Ha az alap jó, elvileg nagy kár nem történhet. 1Kor 3,10-15 szerint ha megvan a stabil alap, az aranytól a szalmáig lehet építeni rá minden félét. Persze van komoly különbség, de az alap a lényeg, ha az megvan a szalmával is van esély a megmaradásra – az ugyan megég, de az mégis van menekülés. Nem lényegtelen, hogy mit építünk, de mégis lényegesebb, hogy mire.
A kiindulás, a gyökér, az alap pedig szent. A zsidóság szentsége, a nekik adott ígéret, a kiválasztottságuk kétségtelen. Ahogy Jézus, mint egyetlen és meglevő alap szintén vitathatatlan. Végességünkből eredően az abszolút alapokra olykor esendő, ügyefogyott, szerencsétlen dolgokat építünk, növesztünk. Kis béna gyümölcseink teremnek, de lehet hogy csak az ágak lesznek, azok is kacskák, esetlenek. Mégis szentek – nem tökéletességüktől, hanem kiindulásukból eredően.
Úgyhogy leginkább az alapok, gyökerek számítanak, érdemes ezeket ellenőrizni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése