2016. május 15., vasárnap

hatalommal?

Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! – mondja a Seregek URa. /Zak 4:6

Kár, pedig milyen praktikus! Gyors, hatékony megoldás az erő, a hatalom. Szinte bármire. Előírom, megtiltom, fenyegetem és büntetem – aztán olyan rend lesz, amit akarok.
- Gondolhatja ezt, aki hatalmon van, erővel rendelkezik.
Kár, pedig milyen praktikus. Gyors, hatékony megoldás az erő, a hatalom. Szinte bármire. Előírja, megtiltja, fenyegeti és bünteti – aztán olyan rend lesz, ami nekem is jó. Vagy legalábbis rend lesz.
- Gondolhatja ezt, aki a hatalomtól várja a megoldásokat.
Végre kiderül, hogy nem megoldás. Önkényes, ideiglenes, átgondolatlan és kártékony. Hazugságra, csalásra nevel, félelemben tart, tönkreteszi a kapcsolatokat.
- Gondolhatja, akinek nincs praktikusan alkalmazható ereje, hatalma – vagy nem ezzel akar élni.

Az erőszak és a hatalom nehezen értelmezhető felnőtt-felnőtt, egyenrangú, felelős és egymást elfogadó, tisztelő viszonyban. És a cél egy felnőtt, önálló, felelősségteljes kapcsolat az emberek között – és bizonnyal az Istennel való viszonyunkban is. Ezzel együtt lehet helye, és Jézus sem tagadja meg, hiszen hatalommal fog visszatérni. Isten is él olykor a hatalmával.
A hatalomnak és erőnek válságokban, vészhelyzetekben egyértelműen létjogosultsága van – de ezzel nagyon könnyű visszaélni. Sok példa van erre. Attól tartok jóval több példa van a visszaélésre, mint a megfelelő használatra, főleg hosszabb távon. A kényszer szó mégiscsak valakinek a kedve, szeszélye kierőltetésének eszközére utal. És egyértelműen addig tart a hatás, amíg a kényszer, a fenyegetettség.
A megoldás egy hatékonyabb módszer, a lélek. Ami másképp működik. Felnőttként kezel. Egész más tulajdonságokat hordoz, hiszen a lélek a szabadság, erő (nem erőszak), szeretet, józanság lelke, nem a félelemé (amire a hatalom és az erőszak épít). Mennyire más ez!
Merünk-e lemondani a hatalomról vagy ellentmondani a helytelen hatalomnak?

Nem bírom ki, hogy ne írjak ide két idézetet:
„Hazudni tanít aki tiltással nevel...” - Junkies
„Az erőszak a gyengék végső menedéke.” – Asimov

1 megjegyzés: