2020. november 15., vasárnap

Kilátás? Talán?


Jézus megkérdezte tőle: Mit akarsz, mit tegyek veled? A vak ezt mondta: Mester, hogy újra lássak. Jézus pedig így szólt hozzá: Menj el, a te hited megtartott téged. És azonnal visszanyerte látását, és követte őt az úton. Mk 10.51-52.


A történet nem unikum. Van egy ember, akinek tönkre megy az élete, meghal minden reménye. Egyedül van, segítség nélkül, kilátástalanul. 

Vaknak lenni sosem könnyű. A legtöbb segítség mellett is nagyon komoly életminőség romlást jelent. Főként, amikor még nem ismerték az akadálymentesítést, a Braille írást, a rokkantsági ellátást, a hangoskönyvet. Ha nincs rokon, családtag, aki segítene akkor nincs munka, csak a szegénység, a koldulás. Egy ilyen tragédiát vagy hasonló betegséget el kell fogadni, mint egy veszteséget. Elfogadni, hogy ez vele történt meg, ezzel együtt kell élni, megtalálni a lehetőségeket tovább éléshez. Utána lehet keresni a kiutat, a gyógyulást.

Bertimeus, a vak, koldus várt erre a pillanatra. Tudhatta napok, hetek óta, hogy Jézus tömegeket gyógyít és hitte, hogy neki is visszaadhatja a látását. Nem volt könnyű idáig eljutnia. A veszteség feldolgozástól, az elfogadástól, a reménytelenségből a reményig. 

Jézus szólítja meg: mire van szükséged? Mit tegyek veled? Pedig Jézus tudja a választ. Isten akaratából, legalábbis az Ő tudtával lett világtalan. Valami okból megtörtént. Születésekor vagy később egy balesetben. Isten úgy látta jónak, hogy ez az ember elveszítette a látását. Talán, hogy megtanuljon segítséget kérni. Vagy, hogy megtapasztalja, van segítség, csak kérni, keresni kell. 

Hogy hiába tudja mindenki a magától értetődőt, mondani kell, szavakba önteni, kommunikálni. Embertársaink felé is, meg Isten felé is. Ezért kaptuk azt a gyönyörű nyelvet, hogy használjuk.

Ez a hit, Jézus szerint. Kérni kell tőle, segítséget kérni tőle. 

Előfordul, hogy valamit nem látsz, nem értesz, valamilyen hiányosságod van? Melyik állapotban vagy? Nem tudod elfogadni egy hiányosságodat, vagy elfogadod, de úgy gondolod nem lehet rajtad segíteni? Lehet kéred is Jézust, de igazából nem hiszed, hogy változás történhet. 

Hinni kell és Jézus egy szempillantás alatt megoldja kilátástalanságodat. 

Aztán élheted a teljes életedet, amiben most már még több a felelősséged.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése